Las tradiciónes

Catalonie staat bekend om zijn langgekoesterde  tradities en feesten die ieder jaar weer herhaald worden. Vandaag laten we jullie kennismaken met bijzondere tradities uit deze Spaanse streek en natuurlijk de bruisende fiëstas.

La diada de Sant Jordi

Tijdens Sant Jordi wordt de heilige Joris herdacht. Op deze dag geven de mannen roosjes aan hun vrouwen en de vrouwen geven boeken aan hun mannen,  daarom is Sant Jordi ook wel de feestdag van de geliefden. In feite lijkt het een beetje op Valentijnsdag. Het feest wordt jaarlijks op 23 april gegeven.  De straten staan dan ook vol met leuke boekenkraampjes en fleurige bloemenkraampjes. Tevens is dit feest door Unesco erkend als de nationale boekendag.

De Catalaanse ezel

De ezel is het symbool van Catalonië. De ezel werd met uitsterven bedreigd, met deze gedachte maakten 2 jongeren 10 jaar geleden een sticker van een ezel. De sticker werd onverwacht heel populair en daarom is deze beschermde diersoort het officiële symbool van Catalonië. Tevens benadrukt de ezel dat Catalonie graag zelfstandig wil worden. Aangezien de andere Spaanse regio’s een stier als symbool hebben.

Festa Major (Catalaans voor groot feest)

Festa Major zijn de zomerfeesten. Elk dorpje of stad heeft zijn eigen Festa Major. Vooral in Barcelona wordt het groots gevierd want daar vindt er ook een festa major plaats in de winter. Jaarlijks komen hier in Barcelona 1,5 miljoen mensen op af. Deze feesten vinden vaak plaats tussen mei en oktober. Er zijn verschillende plekken waar dit feest uitbundig wordt gevierd. Tijdens dit feest vinden er optochten plaats, wordt er lekker gegeten en sierlijk gedanst. Maar er vinden ook ongewone dingen plaats bijvoorbeeld Castellers. Dit zijn mensen die hele hoge torens bouwen met hun lichaam door op elkaars schouders te gaan staan. Soms zelfs van meer dan 10 verdiepingen hoog. Naast de Castellers vindt er nog een klassiek onderdeel plaats, namelijk de correfoc. Dit zijn vuurspuwende draken. Bij correfoc wordt er ook  aandacht besteed aan de duivel en het vuur. Het festival wordt na vijf dagen afgesloten met een vuurwerkshow.

Filmje over Castellers:

San Joan (midzomer nacht)

Dit feest wordt niet alleen in Catalonië gevierd maar ook in andere delen van  Spanje. Alle Spanjaarden gaan tijdens deze nacht niet slapen, ze dansen tot de zon op komt. Er zijn kampvuren en vuurwerk, ze vieren de kortste nacht van het jaar. In Catalonie heerst het gezegd dat de jeugd op zoek moet gaan naar de hoogste boom en dat deze boom op het stadsplein moet komen te staan. In augustus wordt de boom teruggeven aan de eigenaar. Verder is het feestmaal heel belangrijk. Je begint met een speciale cake samen met een lekkere Spaanse Champagne erbij. SALUT!

Bronvermelding afbeeldingen:
http://www.barcelonapoint.com/en/blog/art-culture/sant-jordi-barcelona-roses-books-festival/

http://www.apartmentbarcelona.com/blog/2013/07/23/festa-major-de-gracia/

One thought on “Las tradiciónes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s